Maraş Şehrinin Bilinen İlk İsmi (Antiochia Ad Taurum)

Antiochia ad Taurum ifadesi Toroslardaki Antiochia ya da Torosların Antiochiası anlamına gelmektedir. Bölgede, Antik çağ tarihçisi Stephanus Byzantinus’un bahsettiği en az altı tane Antiochia şehri vardır. Modern çağ tarihçilerinden Texier ise Maraş’ın eski Antiochia ad Taurum şehrinin bulunduğu noktada konumlandığını söylemektedir. Texier’e göre bu kent, Stephanus Byzantinus’un bahsettiği altı Antiochia’dan, Ceyhan Nehri yakınlarındaki Kilikia Antiochiası… daha fazla oku »

Kahramanmaraş Ağzı (Maraş Şivesi)

Kahramanmaraş Ağzının Genel Özellikleri Doğduğumuz ve içinde yaşadığımız çevrenin sosyal ve kültürel hayatı, tarihsel süreci ve doğa koşulları zihnimize, gönlümüze ve dilimize etki eder. Bu nedenle duygu, düşünce, davranış ve konuşmamız çevre özelliklerine göre biçimlenir. Ağızların oluşmasında da en önemli etken bu çevre özelliğidir. Bir dilin ya da dilin bir şivesinin sınırları içindeki belli bölgelerde,… daha fazla oku »

Alman Okulları

Osmanlı Devleti, 1856 yılında ilan ettiği Islahat Fermanı ile her milletin belli şartlar altında okul açmasına izin vermiştir. Osmanlı topraklarında verilen bu izin ile 19. yüzyıldan itibaren gayrimüslimler tarafından cemaat okullarının sayıları artmış, yabancı okullarda da hızlı bir artış olmuştur. Avrupa devletleri, Osmanlı toprakları üzerinde okul açmak için önemli çaba sarf etmişler, Osmanlı topraklarında yaşayan… daha fazla oku »

Kenar Çubuğu