Genel

Aile

Aile; kan, sihrî ve hukuki bağlarla birbirine bağlı bireylerin bir araya gelerek oluşturduğu birlikteliktir. Hemen her toplumda, ailenin esasını ana baba ve çocuklar oluşturur. İnsan neslinin sosyal farklılıklarına rağmen, her toplumda aynı olan biyolojik özellikler aile denen toplumun bu çekirdeğinin sabitliğini bize gösterir. Bu yüzden aile, hayat boyu süren bir birlikteliktir. Aile, evlilikle başlar, evlilik… daha fazla oku »

Maraş Ağızotu

Maraş Ağızotu; Kahramanmaraş ve çevresinde kullanılan keyif verici madde. Yaygın adıyla Maraş Otu ya da Ağızotu olarak bilinen, hammaddesi tütün ve külden oluşan kına rengine benzeyen toz halinde bir maddedir. Ağızotu, Kahramanmaraş ve çevresinde yaygın olarak kullanılır. Halk arasında deli tütün (Hasankeyf tütünü) olarak bilinen tütün, iyice kurutulup toz haline getirildikten sonra meşe ağacı veya… daha fazla oku »

Maraş Şehrinin Bilinen İlk İsmi (Antiochia Ad Taurum)

Antiochia ad Taurum ifadesi Toroslardaki Antiochia ya da Torosların Antiochiası anlamına gelmektedir. Bölgede, Antik çağ tarihçisi Stephanus Byzantinus’un bahsettiği en az altı tane Antiochia şehri vardır. Modern çağ tarihçilerinden Texier ise Maraş’ın eski Antiochia ad Taurum şehrinin bulunduğu noktada konumlandığını söylemektedir. Texier’e göre bu kent, Stephanus Byzantinus’un bahsettiği altı Antiochia’dan, Ceyhan Nehri yakınlarındaki Kilikia Antiochiası… daha fazla oku »

Kahramanmaraş Ağzı (Maraş Şivesi)

Kahramanmaraş Ağzının Genel Özellikleri Doğduğumuz ve içinde yaşadığımız çevrenin sosyal ve kültürel hayatı, tarihsel süreci ve doğa koşulları zihnimize, gönlümüze ve dilimize etki eder. Bu nedenle duygu, düşünce, davranış ve konuşmamız çevre özelliklerine göre biçimlenir. Ağızların oluşmasında da en önemli etken bu çevre özelliğidir. Bir dilin ya da dilin bir şivesinin sınırları içindeki belli bölgelerde,… daha fazla oku »

Kenar Çubuğu