Yayla

Kahramanmaraş’ta Bağcılık

Kahramanmaraş’ta Bağcılık; Bağ, asma yetiştirilen yerdir. Üzerinde salkımlar halinde üzüm bulunan bitkiye asma (Vitis vinifera L.) denir. Asmalarla yapılan yetiştiriciliğe de bağcılık adı verilir. Anadolu bağcılık kültürünün önemli merkezlerinden birisidir. Bağcılık, kuzey yarım kürede 20 ile 52 kuzey enlemleri ile güney yarım kürede 20 ile 40 güney enlem dereceleri arasında yapılmaktadır. 37 ile 38 kuzey enlem… daha fazla oku »

Bağ Evi – Bağ Hayatı

Bağ Evi – Bağ Hayatı; Kahramanmaraş’ta bir darbımesel vardır: Hz. Peygamber’e sormuşlar “En güzel belde neresi ?” diye. O da “Altında çeltik, üstünde keklik nerede varsa.” demiş. İşte bu darbımesele uyan yerin Kahramanmaraş olduğu düşünülür. Hakikaten bu söz sanki Kahramanmaraş için söylenmiştir. Kahramanmaraş sarı çeltiği, hafif şirin tadıyla sofraların vazgeçilmez yiyeceğidir. Ahır Dağı’ndaki yabani hayat… daha fazla oku »

Arıcılık

Arıcılık; Kahramanmaraş’ta topografik farklılıklar ve iklim çeşitliliği arıcılık ve bal üretimi için floristik zenginliği beraberinde getirmektedir. Kahramanmaraş, Akdeniz ile İran-Turan Fito- Coğrafya Bölgelerinin geçiş kuşağında bulunmakla birlikte Avrupa-Sibirya Fito-Coğrafya bölgesine ait bitki türleri de görülebilmektedir. İl genelinde arılık açısından önemli olan çalı, orman ve Alpin formasyonu olmak üzere üç farklı bitki formasyonu ile Karadeniz iklim tipine… daha fazla oku »

Abaz Yaylası (Kertmen)

Hakkında Abaz Yaylası; Kahramanmaraş ili Onikişubat ilçesi, Kertmen köyünün sınırları içinde bir yayla alanıdır. Yayla, Berit Dağları’nın kollarını oluşturan Kışlak Dağı ve Bezirgân Dağı arasında Koca Dere’nin sularını topladığı 1700 m yükseltide yer almaktadır. Yayla, adını, yaylada bulunan Abaz Pınarı’ndan almıştır. Kertmen köyünün elverişsiz topografya şartları nedeniyle tarım arazisi çok kısıtlıdır. Bu durum küçükbaş hayvancılığı… daha fazla oku »

Kenar Çubuğu