Alameşe (Babikli) Kalesi

Alameşe (Babikli) Kalesi; Andırın İlçesi’nin Alameşe (Bebikli) Köyü’nde yer alır. Kaynaklara göre Alameşe (Babikli) Kalesi’nin, Roma Dönemi’nde IV. yüzyılda inşâ edildiğini düşünmekteyiz. Daha sonra yöreye 395 yılından XI. yüzyılın sonlarına kadar Bizans Devleti hâkim olmuş ve kale esas şeklini bu dönemde almış, son biçimi ise Osmanlılar zamanında verilmiştir. Kale, Keşiş Çayı’nın geçtiği geniş ovaya hakim oldukça yüksek ve sarp tek parça kayalık bir tepenin üzerine yapılmıştır. Kale, geniş bir alanı kontrol altında tutmak için karakol niteliğinde yapılmıştır. Kalenin bulunduğu tepenin kuzey ve güney eteğinde kaynak su bulunmakta ve su ihtiyacının buradan karşılandığı anlaşılmaktadır.

Bugün harabe halde bulunan kale, arazinin topografik yapısından dolayı çarpık bir plâna sahip olup, yaklaşık 28.00 x 52.00 m. boyutlarındadır. Kalenin inşâsında çevredeki kayalıklardan temin edilen kireç harçlı kaba yonu ve moloz taş kullanılmıştır.

Kaleye doğu taraftan kayalık alandan çıkılmakta ve kapı doğu sur duvarının güney köşesine yerleştirilmiştir. İki yandan yarım daire kesitli burçla desteklenen giriş açıklığı basık kemerlidir. Kaleyi kuşatan sur duvarlarının bazı kısımları yıkılmıştır. Güney taraftaki sur duvarı yarım daire kesitli geniş burçla desteklenmiş ve burcun içindeki ahşap katlar günümüze gelmemiştir. İç duvarları sıvalı olan su sarnıcı batı sur duvarına bitişik yapılmıştır. Sarnıç yıkılmış olup, beşik tonozla kapatıldığı anlaşılmaktadır. Ayrıca kalenin içinde tamamen yıkılmış yapı kalıntıları mevcut olmakla beraber, nasıl bir iç düzenlemeye sahip olduğunu tespit etmemiz mümkün olmamıştır.

Fotoğraf

Kaynakça

Mehmet ÖZKARCI, (Türk Kültür Varlıkları Envanteri: Kahramanmaraş, C.II, Ankara 2007, s.791-794.

Okumanızı Tavsiye Ediyoruz !  Akdere Su Kemeri

Yorumlar

Yorum yapmak ister misin?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kenar Çubuğu