Andız Pekmezi

Andız Pekmezi; Türkiye’de üretilen önemli geleneksel gıdalardan birisi olan pekmez; dut, keçiboynuzu ve üzüm gibi birçok meyveden üretilebilmektedir. Andız (Lat.Juniperusdrupacea) da ülkemizde Toros dağlarında, Kahramanmaraş’ta Andırın ilçesinde yaygın olarak yetişen bir ağaç olup, meyvelerinden bölge çiftçisi tarafından pekmez yapılmaktadır. Andızın meyveleri ekim aylarında olgunlaşır ve ortalama fındık büyüklüğü kadar olurlar.

Olgunlaşan bu kozaklar, içerdiği esansiyel yağ asitleri sayesinde antioksidan özelliğe sahiptir. Andız pekmezi hiçbir katkı maddesi kullanılmadan üretilen şifalı bir pekmez çeşididir. Geleneksel andız pekmezinin bazı özelliklerinin ortaya konması sonucunda tüketici sağlığını olumlu yönde etkileyecek unsurları içerdiği dikkat çekmektedir. Geleneksel Andız pekmezi, andız meyvelerinin (bazı bölgelerde ezilerek)büyük kazanlarda kaynatılıp meyvelerin özütünün alınması ve suyunun süzülerek meyvelerinden ayrılması ile elde edilir. Meyvelerinden ayrılan su doğru kıvama ulaşıncaya kadar kaynatılır. Soğutulan pekmez kavanozlara bölünür. Sade olarak yenilebildiği gibi tahinle karıştırılarak da yenilebilir.

Kaynakça

Naime Gül Menekşe GANİYUSUFOĞLU ile ikili görüşme, 5 Mart 2016.

Nurhan GEZGİNÇ ile ikili görüşme, 5 Mart 2016.

Yekta GEZGİNÇ.

Okumanızı Tavsiye Ediyoruz !  Aba - Geleneksel Kıyafet

Yorumlar

Yorum yapmak ister misin?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kenar Çubuğu