Bastık (Yöresel Yiyecek)

Geleneksel olarak bağ bozumu aylarında (Eylül-Kasım) bölgede elde edilen üzümün değerlendirilmesi için bağcılık ürünlerinin üretimi gerçekleştirilmektedir. Bu ürünlerden bir tanesi de bastıktır.

Malzemeler;

65 kg üzüm suyu, 2 kg nişasta, 1 kg un

Hazırlanışı;

Üzümler toplanıp çürük taneler ayrılır. Durultma toprağı ilave edilen üzümler ezilerek durultulur. Elde edilen üzüm suyunun bir kısmında nişasta ve un eritilir ve bu karışım kalan üzüm suyuna katılarak muhallebi kıvamını alıncaya kadar yavaş yavaş karıştırılarak kaynatılır. Üzerinde oluşan beyaz köpükler alınır. Dikdörtgen şeklindeki patıska (pamuk ipliğiyle sık ve düzgün dokunmuş, iyi nitelikli bez) bezlere tahta mala ile ince bir tabaka halinde yayılarak serilir. Güneşte 2-3 gün bekletilerek kurutulur. Kuruyan bastık bezin alt tarafı ıslatılarak düzgün bir şekilde bezden ayrılarak soyma işlemi gerçekleştirilir. Soyulan bastık yapışmaması için nişastalanarak katlanır.

KAYNAKÇA:

Yekta GEZGİNÇ – Ahmet Doğan DUMAN – Kenan Sinan DAYISOYLU – Mustafa DİDİN, “Kahramanmaraş Yöresi Bağcılık Ürünleri”, Geleneksel Gıdalar Sempozyumu, Van 2004.

Nurhan GEZGİNÇ ile kişisel görüşme, 13.03.2017.Menekşe GANİYUSUFOĞLU ile kişisel görüşme, 13.03.2017.

Okumanızı Tavsiye Ediyoruz !  Samsa (Yöresel Yiyecek)

Yorumlar

Yorum yapmak ister misin?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kenar Çubuğu