Onbaşı Osman Erşan (d. 1896 – ö. 1977) Kurtuluş Savaşı Gazisi

Kurtuluş Savaşı’nda (1919-1922) en önemli cephelerden biri Güney Cephesi’dir. Bölge ilk olarak İngiliz akabinde Fransız işgaline uğramıştır. Mevcut şartlardan ötürü bölgeye düzenli ordu gönderilememiştir. Kuvâ-yı Milliye gönüllüleri ve bölgeye gönderilen vatansever subaylar direnişi ayakta tutmaya çalışmıştır. Güney cephesinin en önemli şehirlerinden biri Maraş’tır. Zira Maraş işgalcilere karşı ilk başarıların elde edildiği şehirdir. Maraş direnişi yerel kahramanların omuzlarında şahlanmıştır. Bölgede tarihimize şanlı hatıra bırakan nice gazi ve şehitlerimiz yaşamıştır. Maraş şehir harbine uzanan süreçte bazı olaylar önem arz etmektedir. Bu olaylar şehirdeki direnişin de örgütlenmesine büyük katkı sunmuştur. Sütçü İmam hadisesi (Uzunoluk Vakası) ve Bayrak Olayı bunlar arasındadır. Fransız işgal komutanı Yüzbaşı Andre’nin emriyle kaledeki Türk bayrağı indirilmiştir. Maraş halkı 28 Kasım 1919 Cuma sabahı uyandığında kaledeki Türk bayrağını görememiştir. Avukat Mehmet Ali Kısakürekzade duygulara tercüman olan “Alemi İslama Hitap” bildirisini kaleme almıştır. Yedi nüsha hazırlanan bu ilan Ulu Camii başta olmak üzere şehrin önemli yerlerine Av. Mehmet Ali Kısakürekzade’nin oğlu Şahap Kısakürekzade tarafından bırakılmıştır. Ulu Camii’de cemaat bu ilanında etkisiyle galeyana gelmiş, bayraksız namaz olmaz nidalarıyla kaleye doğru yürüyüşe geçmiştir. Bu yürüyüşte en önde olanlardan biri Onbaşı Osman Erşan’dır.

Onbaşı Osman Erşan kalede Türk bayrağını yeniden göndere çekmiştir. Kaleye Türk bayrağını çekmek işgali reddetmek, isyan etmek anlamını taşımaktadır. Bayrağın gölgesinde Cuma namazı kılınmış, bayrağı selamlamak için birkaç el ateş edilmiştir. Kalede bulunan Fransız jandarmalar kaleyi terk etmiştir. Fransız işgal komutanı bu olayın müsebbibi olarak gördükleri kişileri tutuklamaya kalkınca şehirde gerilim artmış, nihayetinde çatışmalar başlamıştır. Bu şehir harbi yirmi iki gün sürmüş, zafer Kahramanmaraş’ın olmuştur. Onbaşı Osman Erşan direnişin bayraktarlığını yapmanın onuruyla Maraş kurtuluş mücadelesinin yıl dönümlerindeki kutlama programlarında temsilî olarak bayrağı göndere çekme görevini yerine getirmiştir. Onbaşı Osman Erşan, Kel Onbaşı ya da Deli Onbaşı şeklindeki lakaplarıyla da bilinmektedir. 1896’da doğmuş olup babası Zalhacıoğlu Hacı Hüseyin’dir. Bu nedenle Zalhacıoğlu Osman olarak da tanınmaktadır. Savaş sonrası Emniyet Müdürlüğünde bekçi olarak görev yapmıştır. Soyadı Kanunu’yla Maraş harbindeki kahramanlığına atfen Erşan soy ismini aldı. 27 Aralık 1977’de vefat etmiş olup Şeyh Adil Mezarlığı’na defnedilmiştir.

KAYNAKÇA:

Ahmet YÜZEROĞLU, “12 Şubat’ı Bayram Yapanlar”, Madalyalı Tek Şe-hir Kahramanmaraş Dergisi, Yıl 4, sayı: 4, 67. Yıl Özel Sayısı, Ankara 1987, s 27-29.

Demokrasiye Hizmet 12.2.1954, s. 2.Kahraman Yurt 11.2.1953, s. 4.

Serdar YAKAR, Milli Mücadele Kahramanlarımız, Kahramanmaraş 2015, s. 68.

Yaşar AKBIYIK, Milli Mücadelede Gü-ney Cephesi Maraş, Ankara 2015, s 133.Yalçın ÖZALP, Mustafa Kemal ve Milli Mücadelenin İlk Zaferi, s. 55.

Yorumlar

Yorum yapmak ister misin?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kenar Çubuğu