Ramazan Avcı

Ramazan Avcı, Kahramanmaraş’ın Dereboğazı mahallesinde 1962 yılında doğdu. Annesinin ismi Ayşe, babasının ismi Mehmet olup çevresinde Âşık Mehmet olarak bilinir. Babasının işi sebebiyle ilköğrenimini 1974 yılında İskenderun’da yaptı. Orta öğrenimini 1982’de Kahramanmaraş’ta Ticaret Meslek Lisesinde tamamladı. Yüksek öğrenimini 1982 yılında başlamış olduğu Atatürk Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümünde 1986 yılında sonuçlandırdı. Fakülteden mezun olurken lisans bitirme tezini Kahramanmaraşlı meşhur şair Abdurrahim Karakoç üzerine yaptı.

Meslek hayatına 1986 tarihinde Göksun Lisesine edebiyat öğretmeni olarak atanmasıyla başladı. 1996 yılına kadar Göksun Lisesinde görev yaptıktan sonra sırasıyla Kahramanmaraş Fatih Lisesi (1990-2000), Kahramanmaraş Çukurova Elektrik Anadolu Lisesi (2000-2004)’de Türk dili ve edebiyatı öğretmeni olarak görev yaptı. 2006 yılında uzman öğretmen oldu. 2004-2012 yılları arasında Kahramanmaraş Millî Eğitim Müdürlüğü Kültür ve Basın-Yayın Şubesi Müdürlüğü görevinde bulundu.

Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalında yüksek lisans eğitimini tamamladı. 2013 yılının Aralık ayında Kahramanmaraş Bilim ve Sanat Merkezine müdür olarak görevlendirildi. 2016 yılında Kahramanmaraş Akşemsettin Kız Anadolu İmam Hatip Lisesine Türk dili ve edebiyatı öğretmeni olarak tayin oldu. Halen buradaki görevi ile beraber Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi bünyesinde açılan yazarlık atölyesi kursunda eğitmen olarak görev almaktadır.

Ramazan Avcı yapmış olduğu eğitim, kültür ve araştırma faaliyetlerinden dolayı çeşitli kurumlar tarafından takdir, teşekkür vb. pek çok ödül aldı.

Ramazan Avcı, Kahramanmaraş’ta kültür, sanat ve edebiyat faaliyetlerinin gelişmesinde önemli katkılar sağladı. Kahramanmaraşlı şair ve yazarların tanıtılmasına ve literatüre geçmesine yönelik kitaplara özel bir önem verdi. Eğitimcilik mesleğini icra ederken özellikle üç grupta toplanabilecek çalışmalar yaptı. Bunlar; kitap yayımları, dergicilik ve diğer faaliyetler. On beş adet kitap yayımladı. Dört derginin yayın yönetmenliğini yaptı. Diğer faaliyetler olarak şiir şölenleri, tiyatro çalışmaları, seminerler, konferanslar, yarışmalar, çocuk oyunları araştırmaları vb. sayılabilir.

Okumanızı Tavsiye Ediyoruz !  Muhittin Abacıoğlu

Ramazan Avcı’nın kitaplarının büyük çoğunluğu şiirler, şairler ve özellikle Kahramanmaraş şiir çevresi ile edebiyat eğitimi üzerinedir. Ramazan Avcı’nın yayımlanmış kitapları şunlardır:
Şiir Seçkisi (2004),
Sevda Şiirleri Antolojisi (1997),
Şiirlerle Kahramanmaraş (2006),
Dil ve Anlatım 9 Yardımcı Ders Kitabı (2007),
Türk Edebiyatı 9 Yardımcı Ders Kitabı (2008),
Kahramanmaraşlı Şairler Antolojisi (2008),
Dünya Dili Türkçe (2009),
İlk ve Ortaöğretimde Okuma Alışkanlığı (2009),
Başarı İçin Kılavuz Öyküler (2011),
Çocukların Gözüyle Madalyalı Kahraman Şehir (2012),
Türk Şiirinin Beyaz Kartalı Bahaettin Karakoç (2012),
Çocuk Oyunlarıyla Kurulan Kültür Köprüsü (2012),
Şairlerin Dilinden Kahramanmaraş (2013),
Karacaoğlan’dan Günümüze Kahramanmaraşlı Şairler (2015).

Ramazan Avcı; “Ötüken”, “Anadolu”, “Öğretmen”, “Kültür, Sanat ve Eğitimde Yeni Ufuk” dergilerinin yayın yönetmenliğini yaptı. Uzun soluklu bu dergiler Kahramanmaraş’ta edebiyat ikliminin oluşmasında önemli katkılar sağladı. Bu dergiler sayesinde Kahramanmaraş’ta pek çok şair, yazar ve araştırmacı çalışmalarını yayımlama fırsatı buldu.

Ramazan Avcı; kitap ve dergi yayınlarının yanı sıra tiyatro yönetmenliği yaptı, şiir dinletileri düzenledi, televizyon ve radyo programları hazırladı. Şiir, hikâye ve makale gibi edebî türlerle ilgili yapılan yarışmalarda jüri üyeliği yaptı. Özellikle Türk edebiyatının yaşayan en büyük şairlerinden biri olan Bahaett in Karakoç’un öncülüğünde 17 yıl devam eden Geleneksel Dolunay Şiir Şölenlerinin hazırlanmasında tertip heyetinde yer aldı. Bu şölenlerin sunuculuğunu yaptı. Kahramanmaraş’ta şiir ikliminin oluşmasında ve pek çok genç şairin yetişmesinde Dolunay Şiir Şölenlerinin ciddi katkısı oldu.

Ramazan Avcı; kendi yönettiği dergilerin dışında Dolunay, Edebiyat Bülteni, Türk Dili, Alkış, Edebiyat Yaprağı gibi dergilerde yazılar yayımladı. “Akdeniz’in Altın Şehri Kahramanmaraş” adlı kitabın editörlüğünü ve bölüm yazarlığını yaptı. “Kahramanmaraş’ta Eğitime Can Katanlar” adlı kitabın da editörlüğünü gerçekleştirdi.

Ramazan Avcı evli ve üç çocuk babası olup dil, kültür, edebiyat ve eğitim faaliyetlerine Kahramanmaraş’ta devam etmektedir. Necip Fazıl’dan mülhem olarak yazılmış aşağıdaki şiir araştırmacı, yazar ve şair Ramazan Avcı’ya aittir.

Okumanızı Tavsiye Ediyoruz !  Mustafa Kamil Abacıoğlu

Zaman ve Ben
Zamanın çarkları,
Sizi yürütüyor!
Zamanın çarkları,
Beni öğütüyor.
Necip Fazıl Kısakürek

Bir bulutun gölgesine serdim zamanı
İsteyene kulaç kulaç verdim zamanı


Vuslat vakti bal oldu, ayrılıkta zehir
İlaç yapıp yarama sürdüm zamanı


Harcamak için vakit pazarlarında
İskambil masalarına gerdim zamanı


Bir vahada su içen ürkek ceylan gibiydi
Gün batımı anılarla vurdum zamanı


Irmağın akışında, âşığın bakışında
Bir kilimin nakışında gördüm zamanı


Zaman geldi akıl gitt i, akıl geldi zaman bitti
Nihayet vade yett i mahşere kurdum zamanı

Kaynakça

Ramazan AVCI, Karacaoğlan’dan Günümüze Kahramanmaraşlı Şairler, Kahramanmaraş 2015.

Sadi Gedik.

Yorumlar

Yorum yapmak ister misin?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kenar Çubuğu