Samsa (Yöresel Yiyecek)

Malzemeler: Bastık, ceviz içi (dövülmüş), toz fıstık.

Yapılışı: Maraş zahire kültürünün en önemli ürünlerinden biri olan samsanın yapımı için önce bastık yapımını bilmemiz gerekmektedir. Tam olgunlaşmamış üzümler ayıklanır ve yıkanır. Ahşaptan yapılmış sallarda üzümler delikli torbalara konularak ezilir ve suyu alınır. Geniş kaplarda durultulur. Büyük kazanlarda kaynatılarak şerbet hâline getirilir. Şerbet soğuduktan sonra nişasta eklenerek çırpılır. Çırpılmış nişastalı şerbet karıştırılarak yavaş yavaş pişirilir. Karıştırma sırasında ateş azaltılır, ağır ateşte sürekli karıştırmak suretiyle hapısa için, olabilecek en uygun kıvama ulaşılmaya çalışılır. Hazırlanan hapısa mala yardımıyla bastık bezlerine incecik serilir ve kurutulur. Kurutulan bastıklar bezlerden çıkarıldıktan sonra şeritler halinde kesilir. İçlerine arzuya göre ceviz içi (dövülmüş) veya toz fıstık konularak üçgen şeklinde sarılır. Ortaya çıkan bu eşsiz lezzete samsa denir.

Cevizli Samsa
Fıstıklı Samsa

KAYNAKÇA:

https://www.marasgurme.com/fistik-li-muska-samsa-1-kg?keyword=samsa.https://www.marasgurme.com/maras-cevizli-muska-samsa-1-kg?-keyword=samsa

Okumanızı Tavsiye Ediyoruz !  Bastık (Yöresel Yiyecek)

Yorumlar

Yorum yapmak ister misin?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kenar Çubuğu